Domy dla dzieci im. Jana Pawła II

Bank PeKaO S.A. II oddział Radom
Nr konta:

Archiwum

Czas spędziliśmy na wspólnych kąpielach słonecznych, pływaniu, grach, a pobyt na łonie natury zakończyliśmy smacznymi kiełbaskami z grilla, które samodzielnie przygotowaliśmy i upiekliśmy. Tak sympatycznie spędzony dzień będzie miłym wspomnieniem minionych wakacji.

„ Życie jest ciągłym poszukiwaniem właściwej drogi”

Dom Matki i Dziecka w Jasieńcu Iłżeckim Dolnym oraz Świetlica Socjoterapeutyczna ul. Kościelna w Radomiu wspólnie realizują projekt, którego zadaniem jest organizacja zajęć dla dzieci i poradnictwo dla rodzin wymagających wsparcia; wspieranie rodzin i osób ze środowisk zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz wzmocnienie rozwoju lokalnych sieci wsparcia dla osób ubogich i zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Etap realizacji zadania

Obszar I

Dom Matki i Dziecka w Jasieńcu Iłżeckim Dolnym, znajdująca się w obszarze wiejskim.

Działania te idą w następujących kierunkach: organizacji czasu wolnego -prowadzenie zajęć z Kick boxing. Prowadzone zajęcia mają uczyć rozładowaniu emocji, pracowania nad ciałem i umysłem, wyuczenia metod walki, Przebieg zajęć: rozgrzewka, ćwiczenia ogólnorozwojowe, koordynacyjno-ruchowe, rozciągające, wytrzymałościowo-sprawdzające, szybkościowo-gibkościowe, skocznościowe. zapoznanie i utrwalenie zapoznanych technik walki. Praca w grupach tzw. eklektywnych, gwiazd socjometrycznych; organizowanie wyjść – na kręgielnię, do kina, na basen, zajęcia alternatywne, prowadzone w grupach do 10 osób. w zależności od potrzeb dzieci, poradnictwie rodzin potrzebujących wsparcia, prowadzenie poradnictwa psychologicznego,  Spotkania odbywać się będą w Domu Matki i Dziecka w Jasieńcu.  Tematyka spotkań: „Doskonalenie umiejętności wychowawczych”, dużo łatwiej rozpoznawać własne granice i żądać tego od innych niż szanować granice postawione przez dziecko.  „Jak radzić sobie z trudnymi zachowaniami u dzieci”, „Rodzina wobec problemów dzieci z rodzin alkoholowych”, – zwiększy się wiedzę nt. wpływu alkoholu na życie w rodzinie, uczuli się na negatywne skutki wpływu alkoholizmu na rozwój dziecka. „Zaburzenia relacji przywiązania”, – ciężko uświadomić np. nierówne traktowanie synów. Nie uważa że takie zachowanie jest niestosowne. Podczas tych spotkań pracować się będzie nad poczuciem własnej wartości oraz komunikacji i zasad w systemie rodzinnym. Będzie to próba  wypracowania umiejętności poczucia własnej wartości i prawidłowej komunikacji. „Edukacja psychospołeczna młodzieży w rodzinach, dotycząca problemów uzależnień od środków psychoaktywnych”- w czasie realizacji tej tematyki zdobędzie się większą wiedzę nt. narkotyków na jednostkę i całą rodzinę, ukaże się umiejętność rozróżniania prawdy obiegowej od faktów nt alkoholu i narkotyków, nabycie umiejętności asertywnej odmowy, nabycie umiejętności rozpoznawania sygnałów mówiących o używaniu, umiejętność przyjmowania postawy przeciw piciu i zażywaniu. „Jak radzić sobie z własną złością”, – Uczenie podczas realizacji spotkania co wywołuje złość, wspólnie budowanie wypowiedzi od każdego, uczenie lepszego rozpoznawania uczuć złości, gniewu u siebie i innych, lepsze panowanie nad złością i większą skłonność do nieagresywnego reagowania na przemoc. Prowadzenie warsztatów terapeutycznych – Asertywność jako konieczny warunek budowania czytelnych i przejrzystych więzi międzyludzkich. Trudna sztuka mówienia „nie” w obliczu próśb, propozycji czy nacisków ze strony innych osób. Zaprzeczenie asertywności- analiza sytuacji gdy dana osoba nie przyznaje sobie prawa by szczerze mówić o tym, co myśli, co czuje i czego pragnie. Zaprzeczenie asertywności- analiza sytuacji gdy dana osoba odreagowuje własne napięcia psychiczne czy rozczarowania. Pojęcie stanu transkryzysowego – czyli nierozwiązane wcześniej problemy i negatywne emocje związane z zaistniałym kryzysem są nieświadomie przenoszone na nowe sytuacje i odmienne okoliczności. Wyuczenie i analiza tychże zachowań. Kogo atakujemy najczęściej?- Osoby bliskie, gdyż wierzymy, że nam wybaczą, następnie słabsze, gdyż nie zrewanżują się nam tym samym i czujemy się bezkarnie. Etapy wychodzenia z kryzysu.

Obszar II

Świetlica socjoterapeutyczna

Działania zaplanowane dla dzieci – zajęcia opiekuńczo –wychowawcze. Zajęcia opiekuńczo-wychowawcze. Zajęcia kompensacyjne z dziećmi mającymi duże zaległości w realizacji programu szkolnego. Pomoc w nauce wszystkim podopiecznym. Uzupełnianie wyprawki szkolnej, odzieży. Kontakt z pracownikami pedagogicznymi szkół, współpraca z poradniami psychologiczno – pedagogicznymi. Zajęcia usamodzielniające: rozwijanie umiejętności kulinarnych, wdrażanie do dbałości o dobro wspólne, kształtowanie postawy opiekuńczości wobec młodszych i chorych. Zajęcia rekreacyjne – organizacja czasu wolnego, gry i zabawy, konkursy, dyskoteki, wyjścia    do kina. Zajęcia stymulujące rozwój moralny i duchowy podopiecznych. Współpraca z rodzicami /organizowanie spotkań z rodzicami. Praca wychowawcza wspomagana będzie każdego dnia pracą wolontariuszy-studentów radomskich uczelni i nauczycieli. zajęcia edukacyjno – korekcyjno – rozwojowe. Zajęcia plastyczne –stymulujące twórczą aktywność wychowanków /doskonalenie różnych technik rysunkowych i malarskich, prezentacja prac na kiermaszach, wykonywanie dekoracji okolicznościowych w świetlicy. Zajęcia z j.angielskiego –rozwijanie umiejętności komunikowania się w języku angielskim –/czytanie pisanie mówienie/. Zajęcia sportowe – rozwijające i doskonalące umiejętności gry zespołowej i rywalizacji oraz rozwijające sprawność ruchową i fizyczną. Działania zaplanowane dla Rodziców. Organizowanie wspólnych spotkań na terenie placówki z rodzicami dzieci /rozpoczęcie roku szkolnego, spotkanie opłatkowe /.Angażowanie rodziców w prace na rzecz placówki. Umożliwienie kontaktu z grupami samopomocowymi AA , Al.–Anon oraz Ośrodkiem Wsparcia i prawnikiem.

Projekt jest dofinansowany przez Wydział Polityki Społecznej Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego

Projekt trwa od lipca do grudnia 2012r. Zgłoszenia telefoniczne pod numerem Dom Matki i Dziecka – 48 616 01 16, 0 607 581 072

Świetlica Socjoterapeutyczna – tel. 48/3651087